sunnuntai 14. marraskuuta 2010

Mansikka-kerrosjälkiruoka

Kesällä pakastetuista mansikoista saa maukkaan jälkiruoan tämän alkuperäisen ohjeen muunnelmalla. Mansikat kannattaa sulattaa hyvissä ajoin ja valuttaa ylimääräinen mehu pois, ettei jälkiruoasta tule liian vetistä.



Alkuperäinen ohje: Mansikka-marenkijälkiruoka / Ruokala
Annoksia n. 2 kpl

1 x kananmunan valkuainen
3 rkl tomusokeria
5 dl pakastemansikoita
1 dl appelsiinimehua
1 dl kuohukermaa
vaniljasokeria
suklaakastiketta


Sulata mansikat ja kaada joukkoon appelsiinimehu. Anna maustua muutaman tunnin ajan tai vaikka seuraavaan päivään. Valmista sitten marenki. Loput jälkiruoasta kannattaa koota vasta juuri ennen tarjoilua.

Marenki
Erottele kananmunan valkuainen omaan kulhoon (tai useampi, jos teet isomman annoksen marenkia samalla vaivalla). Vatkaa voimakkaasti sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi - tämä on se vaahto, joka ei saa tippua kulhosta vaikka kulhon kääntäisi ylösalaisin. Siivilöi joukkoon tomusokeria ruokalusikallinen kerrallaan ja kääntele se tasaisesti vaahdon joukkoon. Levitä marenkivaahto leivinpaperin päälle pellille ja paista 175 asteessa noin tunnin verran. Anna jäähtyä hyvin ja murenna sitten pieniksi paloiksi.

Kokoaminen
Voit koota jälkiruoan valmiiksi annoksiksi tai yhteen isoon kulhoon. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla. Aseta pohjalle hieman marenginpalasia ja tämän päälle muutama ruokalusikallinen kermavaahtoa. Lusikoi päälle mansikoita ja valuta päälle hieman suklaakastiketta. Toista päälle toinen vastaava kerros, säästä päälimmäiseksi vielä hieman kermaa ja marenkimurua. Kruunaa koko komeus vielä suklaakastikkeella. Tarjoile saman tien.
Vinkkejä:
  • Valmista kerralla isompi erä marenkia ja säilytä loput ilmatiiviissä purkissa tulevaa käyttöä varten.
  • Kesällä käytä tuoreita mansikoita.
  • Kannattaa kokeilla myös muita makeita marjoja, kuten vadelmia.
  • Voit käyttää myös valmista marenkia, jos haluat valmistaa jälkiruoan nopeammin ja vähemmällä vaivalla.
  • Lisää marenkivaahtoon kaakaojauhetta ja valmista suklaamarenkia.
Pihistä:
  • Käytä kuohukerman sijaan vaahtoutuvaa vaniljakastiketta tai vähärasvaisempaa kevytvispiä.
  • Jätä suklaakastike kokonaan pois, etenkin jos maustat marengin kaakaojauheella.
Panosta:
  • Raasta mansikoiden joukkoon myös hieman appelsiinin kuorta.
  • Marinoi mansikat appelsiinimehun sijaan liköörillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti