Alkuperäinen ohje sämpylöille: Sämpylät (Perusohje) / Kotiruoka (Isotalo, Kuittinen)
Annoksia n. 2-4 kpl Pihvit 400 g naudan paistijauhelihaa 1 kpl punasipuli loraus makeaa chilikastiketta oliiviöljyä mustapippuria suolaa Sämpylät Taikinan juuri 3 dl kevytmaitoa 2 dl vettä 2 pss kuivahiivaa 1 dl monivilja sämpyläjauhoja 1 dl vehnäjauhoja 3 dl tummia hiivaleipäjauhoja Lisäksi 2 tl sokeria 2 tl suolaa 6 dl tummia hiivaleipäjauhoja 0,5 dl oliiviöljyä Valkosipuli-limemajoneesi 1 dl majoneesia loraus limemehua 2 kpl valkosipulinkynsiä suolaa sokeria Täytteet jääsalaattia iso tomaatti viipaleina punasipulin viipaleita cheddar-sulatejuustoa filepekonia Jos teet itse sämpylät, valmista ne ensin. Kaikki muut syntyvät suhteellisen nopeasti, viimeisenä täytteet jotka ehdit pilkkoa pihvien paistuessa grillissä. Sämpylöiden leipominen Valmista taikinan juuri. Kuumenna maito ja vesi riittävän lämpimäksi, kuivahiiva tarvitsee +40-45° herätäkseen. Lämpömittarin käyttäminen ei ole synti, sen avulla uskon onnistuneeni tällä kertaa. Sekoita kuumennetun nesteen joukkoon kuivahiiva sekä jauhoja kunnes seos on vellimäisen löysää. Siirrä lämpimään vedottomaan paikkaan kokoamaan noin 10-15 minuutin ajaksi, alkuperäisen ohjeen mukaisesti "kunnes juuri kuplii" (juu-u, kuplii se). Tämän jälkeen lisää taikinan sekaan sokeri ja suola sekä ryhdy vaivaamaan joukkoon jauhoja. Kun olet lisännyt ainakin puolet lopuista jauhoista, sekoita joukkoon oliiviöljy ja jatka jauhojen vaivaamista taikinaan. Tässä vaiheessa siirsin taikinan kulhosta pöydälle vaivattavaksi. Kun taikina irtoaa sormista, on jauhoja sopivasti. Pyöritä taikinasta pitkä pötkö, leikkaa siitä samankokoisia palasia ja pyöritä niistä palloja. Asettele pellille leivinpaperin päälle vielä kohoamaan, voit tässä vaiheessa vielä litistää sämpylöitä hieman, koska ne kuitenkin kohoavat. Anna kohota pellillä liinan alla kunnes kaikki sämpylät on leivottu ja uuni lämmennyt. Paista 225° lämmössä noin 10-15 minuuttia. | Vinkkejä:
|
Majoneesikastike
Kastike kannattaa sekoittaa ennen pihvien paistamista, myös siksi että se saa hetken aikaa maustua. Yksinkertaisesti sekoita ainekset keskenään kulhossa, raasta tai purista valkosipulinkynnet jotta saat myös niiden mehut mukaan. Valkosipuli-limemajoneesi voi olla hiukan tujua, joten kannattaa ehdottomasti maistaa tuotosta ja säädellä terävyytttä ripauksella sokeria.
Pihvien valmistaminen
Silppua punasipuli hienoksi silpuksi kulhoon ja sekoita jauhelihan sekä muiden mausteiden kanssa. Vaivaa pihvitaikinaa hetken aikaa joko sormin tai puuhaarukalla, kunnes massa on tasaista. Muotoile massasta pihvit pyörittämällä ensin palloiksi ja sitten taputtelemalla käsin tasaiseksi. Huomioi, että pihvit kutistuvat hieman paistaessa, joten kannattaa tehdä reilun kokoisia. Paras tapa saada pihvit ehjänä siirretyksi grilliin, on taputella jokainen pihvi leivinpaperinpalan päälle. Paperi on helppo kuoria yksittäisen pihvin päältä pois grillissä, toisen puolen paistuessa.
Paista kypsiksi grillissä. Kun toinen puoli on paistunut, käännä ja hetken paistettuasi aseta juustoviipaleet valmiiksi sulamaan pihvien päälle. Paista pihvien rinnalla myös pekonit, sekä halutessasi paahda sämpylät.
Kokoa koko komeus
Täytä burgerit heti kun pihvit ovat paistuneet ja juusto sulanut. Pohjalle salaatti, sitten pihvi juustolla, sipulirenkaat, pekoni, tomaatti, kruunaa komeus majoneesikastikkeella ja aseta lakki päälle. Nauti!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti