sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Jättikatkarapu-hernerisotto

Erityisen hyvää ja varsin helppoa, sellainen ihka-aito risotto-ohje. Bongattu Jamie Oliverin iPhonen applikaatiosta "20 min meals" ja suhteellisen orjallisesti jopa noudatettu, ilman suurempia sooloiluja. Applikaatiossa on muuten useampikin herkullinen resepti, kannattaa tutustua jos kielimuuri ei ole este. Tästä risotosta saa sopivan alkuruoan neljälle tai ihan sopivan pääruoan kahdelle. Tarpeeksi suuria katkarapuja on kylläkin vähän liiankin vaikea löytää, useimmin ostan pakastealtaasta "jättikatkarapuja" ja tuhahtelen niille kotona, kun ne ovat niin surkean pieniä.



Alkuperäinen ohje: Prawn and pea risotto / Jamie Oliver, 20 min meals

Annoksia n. 2-4 kpl

175 g jättikatkaravunpyrstöjä
125 g pakasteherneitä
1 kpl punasipuli
1 kpl varsisellerin varsia
150 g risottoriisiä (esim. Arborio)
4 dl kasvislientä
1 dl valkoviiniä
1 sitruuna
kourallinen tuoretta basilikaa
vettä
voita
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria


Pilko punasipuli ja varsiselleri hienoksi silpuksi. Kuumenna laakea kattila keskilämmöllä ja sulata siinä voi. Lämpötila ei saa olla niin kuuma, että voi ruskistuu. Kun voi on sulaa, lisää joukkoon loraus oliiviöljyä sekä loraus vettä. Lisää sipuli ja selleri ja anna kiehahtaa muutaman minuutin, kunnes sipuli ja selleri ovat pehmentyneet - varo kuitenkin ruskistamasta. Lisää riisi ja sekoita kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi. Kaada joukkoon valkoviini ja sekoita, kunnes kaikki viini on imeytynyt riisiin. Lisää kasvislientä noin kauhallinen kerrallaan ja sekoita kunnes se on imeytynyt, tämän jälkeen lisää uusi kauhallinen. Jatka näin kunnes olet käyttänyt noin kaksi kolmasosaa kasvisliemestä. Sekoita tässä vaiheessa joukkoon pakasteherneet sekä jättikatkaravut. Lisää jälleen kasvislientä, kunnes risottoriisi on kypsää. Risoton tulisi olla puuromaista, mutta hieman löysähköä ja valuvaa. Riisi puolestaan kypsyy pehmeäksi. Jos kasvisliemi loppuu kesken, voit jatkaa lisäämällä vähän kerrallaan keitettyä vettä. Siirrä kattila pois lämmöltä ja sekoita joukkoon loraus oliiviöljyä sekä tuore silputtu basilika. Raasta vielä joukkoon sitruunan kuori, purista sekaan puolen sitruunan mehu sekä mausta suolalla ja mustapippurilla. 
Vinkkejä:
  • Pakasteherneitä eikä -rapuja ei tarvitse erikseen sulattaa, vaan ne voi käyttää jäisinä / hieman kohmeisina suoraan.
  • Ostan yleensä raakoja kuorittuja jättikatkarapuja, mutta olen kerran tehnyt myös esikypsennetyillä. Esikypsennetyt kannattaa lisätä risottoon vasta myöhäisemmässä vaiheessa, tai muuten ne muuttuvat varsin kumimaisiksi.
  • Kasvisliemen suhteen oikaisen yleensä ja keitän sopivan määrän vettä ja liuotan siihen yhden kasvisliemikuution.
  • Jos ostit kuorimattomia jättikatkaravunpyrstöjä, sulata ja kuori ne etukäteen.
Pihistä:
  • Korvaa valkoviini samalla määrällä vettä, jossa on loraus sitruunamehua. Se ei tosin tuo samaa makua risottoon, mutta menettelee.
Panosta:
  • Osta kunnon pyöreäjyväistä risottoriisiä, se kannattaa kyllä.
  • Tee itse oma kasvisliemi.
  • Käytä alussa tavallista oliiviöljyä, mutta sekoita lopussa joukkoon erityisen hyvää extra virgin oliiviöljyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti