lauantai 25. syyskuuta 2010

Lasagne

Se aito ja oikea lasagne on mielestäni tämä jauheliha-tomaattikastikepohjainen, vaikka itsekin teen myös muunlaisia lasagneversioita. Muutaman kokeilun jälkeen on oma reseptini muovautunut tällaiseksi ja tämän osaan nykyisellään tehdä unissanikin. Sama kastike on vakiopastakastikkeeni, ns. bolognesen vastine, lasagnessa ei haittaa vaikka se jäisi vähemmän paksuksikin.



Annoksia n. 4-6 kpl, n. 600-400 kcal/annos

Jauhelihakastike
400 g naudan paistijauhelihaa (rasvaa 10 %)
1 x sipuli
3-4 valkosipulinkynttä
1 prk tomaattimurskaa
1-2 rkl ketsuppia
vettä
oliiviöljyä
ruokosokeria
mustapippuria
basilikaa
oreganoa

Juustokastike
25 g voita
2 rkl vehnäjauhoja
8 dl kevytmaitoa
150 g emmentaljuustoraastetta (rasvaa 17 %)
muskottia
valkopippuria
suolaa

täysjyvälasagnelevyjä


Jauhelihakastike
Hienonna sipulit ja paista ne kevyesti kuumalla pannulla oliiviöljyssä. Lisää joukkoon jauheliha, paista kypsäksi ja mausta mustapippurilla. Kaada sekaan tomaattimurska, lisää loraus vettä (se tölkin huuhteluvesi ehdottomasti) sekä ketsuppi. Mausta vielä yrteillä ja ripauksella ruokosokeria ja anna hautua miedolla lämmöllä kunnes olet valmis kasaamaan lasagnen.

Juustokastikkeen haaste
Mittaa voi kattilaan ja sulata se kuumalla lämmöllä. Ota kattila pois levyltä hetkeksi, lisää vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Seoksen kuuluu jäädä tahmeaksi, ei rakeiseksi. Lisää tarvittaessa enemmän voita tai esim. ruokaöljyä. Kuumenna hetken jotta voi-jauhoseos kiehahtaa, mutta se ei saa ruskistua. Kaada joukkoon maito ja sekoita huolella pohjaa myöten. Ripottele juustoraaste joukkoon muutamassa erässä jotta se sulaa kunnolla kastikkeeseen. Anna kiehahtaa jotta kastike saostuu, mutta muista sekoittaa tasaiseen tahtiin, ettei kastike pala pohjaan. Mausta muskotilla, suolalla ja valkopippurilla.
Vinkkejä:
  • Valmista ensin jauhelihakastike, sitten juustokastike, sitten kokoa. Tässä järjestyksessä ei tule hätää eikä paniikkia.
  • Anna valmiin lasagnen jäähtyä ja levätä noin 15 minuuttia ennen kuin annostelet sen. Itse en kuitenkaan koskaan malta.
  • Voit tehdä kasvisversion vaihtamalla jauhelihan soijarouheeksi tai korvata sen kasvisraasteella.
  • Vähähiilihydraayttisen lasagnen saat puolestaan käyttämällä pastan sijaan esim. pituussuuntaan suikaloitua kesäkurpitsaa.
  • Jos juustokastike palaa pohjaan, älä raavi pohjasta palanutta osuutta kastikkeen sekaan, vaan sekoita pinnalta ja käytä osuus joka ei ole palanutta.
Pihistä:
  • Lisää jauhelihakastikkeeseen esim. porkkana- tai kesäkurpitsaraastetta.
  • Käytä voin sijaan kasvirasvasekoitetta tai margariinia. Rypsiöljykin käy, oliiviöljy ei puolestaan siedä niin hyvin kuumaa.
Panosta:
  • Käytä rasvaisempaa juustoa, paras vaihtoehto on melkein parmesan.
  • Lorauta jauhelihakastikkeeseen noin desin verran punaviiniä.
Lasagnen kokoaminen
Öljyä lasagnevuoka ensin kevyesti. Kaada pohjalle vähän juustokastiketta ja levitä tasaiseksi. Peitä lasagnelevyillä, joiden päälle lisää osa jauhelihakastikkeesta sekä juustokastikkeesta. Levitä kastikkeet kerrokseen tasaiseksi ja peitä taas lasagnelevyillä. Tästä määrästä saat kaksi tai kolme kerrosta. Päälimmäisen lasagnelevykerroksen päälle kaadetaan vielä ohuesti juustokastiketta (kuivat lasagnelevyt rullautuvat uunissa) ja voit ripotella pinnalle vielä vähän juustoraastetta. Paista 200 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia ja anna vetäytyä hetken aikaa ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti