Ei mikään tavallinen omenapiirakka, vaan ennemminkin jälkiruoka. En ollut koskaan aiemmin kokeillut tarte tatinin valmistusta ja ylösalaisin pannussa paistettava kakku kuulosti siltä, että tätä on pakko kokeilla. Lopputulos oli ihan hyvä, olisi kaivannut kaverikseen kerma- tai mascarponevaahtoa, jota valitettavasti en ollut huomannut ostaa.
Alkuperäinen ohje:
Ranskalainen omenapiiras Tarte Tatin / HS.fi - Ruokaohjeet
Annoksia n. 8-10 kpl
Taikina
100 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1 dl tomusokeria
1 x kananmuna
Täyte
3 x keskikokoinen omena
100 g voita
2 dl ruokosokeria
sitruunamehua
Taikinan esivalmistus
Pilko voi jääkaappikylmänä pieniksi paloiksi kulhoon. Mittaa sekaan jauhot ja sokeri ja murustele sormin ainekset sekaisin. Riko kananmuna erilliseen kulhoon ja vatkaa sen rakenne rikki hieman kuohkeaksi. Kaada kananmuna taikinan joukkoon ja vaivaa sormin tasaiseksi. Jos taikina jää tahmeaksi lisää vielä hieman jauhoja. Lopputuloksen pitäisi olla tasaisen sileä, eikä tarttua sormiin. Laita taikina jääkaappiin odottamaan täytettä.
Täyte ja piirakaksi
Kuori omenat ja pilko lohkoiksi. Pirskota päälle hieman sitruunamehua, se estää lohkoja tummumasta. Sulata voi paistinpannulla ja sirottele sen päälle sokeri tasaiseksi kerrokseksi. Laske lämpöä kuumasta keskilämpimään ja asettele omenalohkot sokerin päälle pannulle. Anna kiehahtaa niin, että sokeri sulaa ja alkaa poreilla omenanpalojen välistä. Tuoksu muistuttaa karamelliä. Ota pannu pois lämmöltä ja anna omenoiden jäähtyä hieman. | Vinkkejä:
- Valurautapannu on tässäkin ohjeessa hyvä vaihtoehto, sillä se kestää kuumaa sekä sen voi myös laittaa suoraan uuniin.
- Voit käyttää täytteeseen mitä sokeria vain, mutta tummassa sokerissa on mielyttävä makea ja täyteläinen maku.
- Mausta täytettä halutessasi vielä ripauksella kanelia.
Pihistä:
- Vaihda voi leivontamargariiniin.
- Vähennä täytteessä olevan sokerin määrää.
- Korvaa taikinan tomusokeri makeutusaineella, sillä ei ole suurempaa merkitystä taikinan koostumukselle.
Panosta:
- Tarjoile paksun kerma-rahkavaahdon tai mascarpone-kermavaahdon kanssa. Alkuperäisen ohjeen suosituksen mukaan sopii tarjottavaksi myös calvados-kermavaahdon kera.
|
Kauli taikinasta pyöreä tasapaksu levy, suunnilleen pannun kokoinen. Aseta taikinalevy omenoiden päälle kanneksi ja painele reunoja hieman alaspäin. Nosta pannu uuniin 200 asteeseen noin 30 minuutin ajaksi. Jäähdytä hetken aikaa paistamisen jälkeen, ennen kuin kumoat kakun ylösalaisin tarjoilulautaselle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti