sunnuntai 5. syyskuuta 2010

Tiramisu

Äidin italialaisesta keittokirjasta, jonka nimeä en valitettavasti muista, talteen otettu tiramisu-ohje on osoittautunut olevan vertaansa vailla. Tällä ohjeella tulee varsin aidon kaltaista tiramisua, eikä mitään suklaakakkukopiota. Koska aidot ainekset ovat joskus vaikeasti löydettävissä, on kaapissani nykyisellään lähes aina savoiardi-keksejä sekä mascarponea sillä ostan niitä silloin kun edelliset on käytetty loppuun ja satun löytämään niitä kaupasta.



Annoksia n. 2-4 kpl

1 x kananmunan keltuainen
1 rl sokeria
1 tl vaniljasokeria
250 g mascarpone-juustoa
1,7 dl vahvaa mustaa kahvia
1 rkl kahvilikööriä (esim. Kahlua)
1 pkt savoiardi-keksejä (n. 10-12 kpl)
1-2 rkl kaakaojauhetta


Valmistus
Mittaa sokerit kulhoon ja vatkaa kevyeksi vaahdoksi yhdessä kananmunan keltuaisen kanssa. Vaikka pienen määrän vatkaaminen on turhauttavaa, se on silti vaivan arvoista, sillä mitä kuohkeampaa seos on, sen parempi. Kääntele mascarpone tasaisesti seokseen. Lopputulos on kuohkeaa ja kermaista. Sekoita toisessa kulhossa kahvi sekä kahvilikööri. Kokoa annos kostuttamalla keksit yksitellen kahvi-likööriseoksessa ja kasaamalla niistä kerros kulhon/vuoan pohjalle. Levitä tämän jälkeen päälle tasainen kerros mascarponevaahtoa. Asettele sitten uusi kerros kostutettuja keksejä ja päälimmäiseksi uusi kerros vaahtoa. Siirrä jääkaappiin tekeytymään mielellään ainakin muutaman tunnin ajaksi. Maku mehevöityy ja keksit pehmenevät tasaiseksi kakkukerrokseksi. Ennen tarjoilua ripottele siivilän avulla pinnalle kaakaojauhetta.

Vinkkejä:
  • Useammalle henkilölle olen yleensä tuplannut ohjeen ja valmistanut tiramisun yhteen suureen vuokaan erillisten annosten sijaan.
  • Tiramisu kannattaa valmistaa useita tunteja ennen tarjoilua, jotta se ehtii maustua ja tekeytyä kunnolla viileässä.
  • Tiramisu säilyy päivästä pariin jääkaapissa säilytettynä.
  • Savoiardi-keksit voit korvata myös kuivalla sokerikakulla.
  • Käytä sokeroimatonta kaakaojauhetta.
  • Voit korvata mascarponen myös maustamattomalla tuorejuustolla tai tuorejuuston ja kermavaahdon yhdistelmällä.
  • Kokoa nopeasti, savoiardi-keksit imevät itseensä runsaasti nestettä ja tämän jälkeen hajoavat helposti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti