lauantai 25. syyskuuta 2010

Uuniperunat savulohitäytteellä

Uuniperunat ovat herkullisia ja oikeastaan aika vähävaivaisiakin, mutta silti niitä tulee tehtyä aika harvakseltaan. Kun ruokailijoitakin on yleensä meillä vain kaksi, niin jää uuniperunan täytevaihtoehdotkin yhteen koska siinäkin tuntuu olevan jo enemmän kuin tarpeeksi syötävää. Tähteeksi jäänyt savulohitäyte oli muuten tosi hyvä leivänpäällinen, sekä vaalealla että ruisleivällä!



Alkuperäinen ohje: Uuniperunat texmex- tai savulohikastikkeella / RuokaPirkka 9/10

Annoksia n. 4-6 kpl

1-2 kpl isoa uuniperunaa / hlö (esim. Rosamunda)

150 g lämminsavulohta
0,5 x purjosipuli
1 prk kermaviiliä (rasvaa 6 %)
1 dl kevytmajoneesia (rasvaa 15 %)
3 rkl makeaa chilikastiketta
tilliä
sitruunapippuria


Uuniperunat
Pese perunat huolella, joko juuresharjan tai perunahansikkaiden avulla. Itse syön uuniperunoista yleensä myös kuoret, tästä syystä en halua hiekan ropisevan hampaissa. Kaada laakean uunivuoan pohjalle reilu kerros merisuolaa, se pitää perunat paikoillaan ja samalla myös kevyesti maustaa niitä. Viillä kevyt ristiviilto perunoiden päällipuolelle ja aseta ne rinnakkain vuokaan. Paista 200 asteisessa uunissa vajaan tunnin verran.
Vinkkejä:
  • Muutkin kalalajikkeet sopisivat täytteeseen hyvin, rasvaisemmat kalat maistuvat täyteläisemmille.
  • Purjosipulin sijaan kokeile esim. kevät- tai ruohosipulia.
  • Lorauta sekaan hieman sitruunan tai limen mehua.

Pihistä:
  • Vaihda kala tonnikalaksi, se on edullisempaa sekä vähärasvaisempaa.

Panosta:
  • Vaihda kermaviili ranskankermaan.
Savulohikastike
Perunoiden ollessa uunissa, valmista savulohikastike viileään maustumaan. Suikaloi purjo hienoksi silpuksi. Sekoita kuljossa kermaviili, kevytmajoneesi ja chilikastike. Lisää joukkoon purjo sekä pieneksi murennettu kala. Mausta ripauksella tilliä ja sitruunapippuria, sekoita ja siirrä jääkaappiin seisomaan.

Melkein valmista...
Kokeile perunoiden kypsyyttä cocktailtikulla tai haarukalla, kun ne ovat pehmenneet ne ovat kypsiä ja voit ottaa ne uunista. Nosta perunat pois suolan päältä ja asettele lautasille. Leikkaa perunat ristikkäin halki ja purista niitä kevyesti kokoon. Tarjoile kylmän savulohikastikkeen kanssa, kaveriksi salaattia ja viinin ystävälle puolikuiva valkoviini.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti