sunnuntai 15. elokuuta 2010

Hedelmäinen possupata

Sunnuntai on loistava pataruokapäivä. Pataruokien hienous on siinä, ettei aineksia pilkkoessa tarvitse olla turhan tarkka, vaan kaikki saa jättää ronskimman kokoisiksi paloiksi halutessaan. Pataruokien juju on yleensä mitä kauemmin jaksat sitä hauduttaa, sen paremmalle se maistuu.



Alkuperäinen ohje: Inkiväärillä maustettu possu-omenapata / KG 5/2010

Annoksia n. 4 kpl, n. 320 kcal/annos

350 g porsaan fileetä
oliiviöljyä
2 x sipuli
4 x valkosipulin kynsiä
3 x omena
3 x porkkana
3 cm pala tuoretta inkivääriä
6 x peruna
7 dl vettä
1 x lihaliemikuutio
1 rkl hunajaa
0,5 kpl kanelitanko
mustapippuri
suola
tuore timjami
tuore rakuuna


Alkuvalmistelut
Kuori ja pilko porkkanat, omenat, perunat sekä sipulit. Pilko palat suurinpiirtein saman kokoisiksi, tällöin ne kypsyvät parhaimmin suunnilleen samassa ajassa. Siisti fileestä ylimääräiset rustot ja rasvat pois ja pilko sopivan kokoisiksi paloiksi.
Vinkkejä:
  • Tuoreen inkiväärin voi säilyttää pakastimessa, jolloin se säilyy pidempään. Myös jäisen/kohmeisen inkiväärin kuoriminen ja raastaminen on hieman helpompaa kuin kokonaan sulaneen.
  • Litistä valkosipulinkynsi kuorineen veitsen avulla, jolloin saat kuoren kätevästi irti. Litistetty valkosipuli on myös helppo hienontaa veitsellä.
Pihistä:
  • Fileen sijaan käytä paistisuikaleita.
  • Korvaa yrtit kuivatuilla sekä kanelitanko jauheella.
Panosta:
  • Lisää pataan sulatejuustoa tai hieman ruokakermaa.

Itse pata
Kuumenna ensin öljy padassa ja paista pilkottu sipuli ja valkosipuli. Valkosipulinkin voi vain hienontaa veitsellä, sen murskaaminen huomaamattomaksi ei ole välttämätöntä. Kun sipulit ovat kypsyneet, lisää joukkoon lihapalat ja paistele kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Lisää joukkoon porkkanan ja omenan palat sekä raasta joukkoon inkivääriä. Paistele hetken aikaa ja lisää sitten vesi, liemikuutio, hunaja, kanelitanko sekä suola ja pippuri. Anna kiehahtaa ja pienennä sitten lämpöä miedolle lämmölle. Lisää perunat sekä silputut tuoreet yrtit. Anna kypsyä vähintään 15 min, kunnes ainakin perunat ovat pehmenneet. Mitä pidempään maltat antaa padan kypsyä, sitä mehevämpi ja maukkaampi siitä tulee. Poimi pois kanelitangon palat ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti