sunnuntai 29. elokuuta 2010

Vaniljainen omenapiirakka

Syksy on omenapiirakan aikaa. Alkuperäisen reseptin löysin Googlen avulla, etsiessäni lähinnä omenapiirakan ohjetta joka syntyisi jo valmiina kaapista löytyvillä aineksilla. Omasta piirakastani tuli vaniljaisempi kuin alkuperäisestä, lisäksi annos on hieman suurempi, koska piirakkavuokani ei ole pienimmästä päästä.



Alkuperäinen ohje: Kermaviili-omenapiiras / Katariinan keittiössä
Annoksia n. 8-10 kpl, n. 410-325 kcal/annos

Pohja
150 g voita
1,5 dl ruokokidesokeria
2 x kananmuna
1,5 tl leivinjauhetta
2 dl graham-täysjyvävehnäjauho
1,5 dl vehnäjauho

Täyte
4 x omena
1 prk kermaviiliä (rasvaa 6 %)
1 x kananmuna
1,5 dl vaniljakastiketta (rasvaa 9 %)
0,5 dl ruokokidesokeria
vanilja-aromia
kanelia


Piirakan pohja
Anna voin pehmentyä hetken aikaa huoneenlämmössä tai lämmitä muutamia sekunteja mikrossa, älä kuitenkaan sulata. Vatkaa voi ja sokeri paksuksi vaahdoksi, lisää sitten joukkoon kananmunat ja vatkaa seos tasaiseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja vaivaa ne sitten taikinaan. Taikina jää tahmeaksi, saat sen helpoimmin levitettyä vuokaan kostein sormin.
Vinkkejä:
  • Vuoraa piirakkavuoka leivinpaperilla: säästyt paitsi voitelemiselta, niin varmistat piirakan myös irtoavan pohjasta vaivatta.
  • Omenapora on ehkä turhimpia keittiövälineitä yleensä, mutta tähän se on lähes hyödyllinen!
  • Vanilja-aromin voit korvata vaniljasokerilla.
Pihistä:
  • Käytä voin sijaan leivontamargariinia tai muuta kasvirasvaa.
  • Korvaa vehnäjauhot kokonaan graham-jauhoilla ja lisää joukkoon osa vehnäleseitä.
Panosta:
  • Vaihda kermaviili ja vaniljakastike vaniljalla maustettuun tuorejuustoon.
Täytteen valmistus
Kuori ja viipaloi omenat, sekä asettele ne piirakkapohjan päälle. Sekoita muut täytteen aineet keskenään ja vatkaa kevyesti tasaiseksi seokseksi, mausta mieleiseksi kanelilla ja vaniljalla. Kaada seos omenoiden päälle ja levitä tasaiseksi.

Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia, anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti