lauantai 14. elokuuta 2010

Perjantain paahtopaistitortilla

Tortillat tulee yleensä tehtyä joko jauhelihalla tai kanalla, maustaen valmispussin mausteella ja lisäten kaveriksi purkkikastikkeita sekä perussalaattia. Ei sinällään, että siinä mitään vikaa olisi - näin minäkin yleensä teen tortillani. Mutta kunnollisen lihatortillan tekeminen ei ollut ollenkaan vaikeaa, tämähän olisi kelvannut jo ravintola-annokseksikin.


Alkuperäinen ohje: Lihatortillat / Yhteishyvä Ruoka 8.10

Annoksia n. 4-6 kpl, n. 350 kcal/annos

800 g naudan paistia
oliiviöljyä
merisuolaa
mustapippuria

1 x sipuli
1 x punasipuli
2 x makea suippopaprika
oliiviöljyä
piripiri-mausteseos
1 rkl ruokosokeria
mustapippuri

tomaatteja
jääsalaattia
vuohenjuustoa (10 % rasvaa)
tuore basilika

salsa, esim. valkosipulilla maustettu

täysjyvätortillalättyjä


Paistin valmistus
Hiero paistin pintaan pippuria, suolaa ja öljyä. Kuumenna paistipannu todella kuumaksi ilman mitään rasvaa. Suosittelen vahvasti valurautapannua, koska muut eivät kovin kestä kunnon kuumentamista. Muista myös liesituuletin, muutoin palohälyttimesi saattaa hyvinkin nopeasti muistuttaa olemassaolostaan. Paista noin puoli minuuttia paistia kuumalla pannulla joka puolelta (muista myös sivut ja päädyt) jotta se sulkeutuu ja pitää maut sisällään. Tarkoitus ei tässä vaiheessa ole kypsentää, vaan ainoastaan sulkea pinnat. Kun paisti on kauttaaltaan kauniin ruskea, siirrä uuninkestävään astiaan ja tökkää keskelle lämpömittari (suosittelen digitaalista, saat tarkemman lukeman). Siirrä paisti uuniin ja paista 125 asteen lämmössä, kunnes sisälämpötila on vähintään 56 astetta. Aseta paistin lämpötila oman maun mukaan, tämä oli sisältä mehevä ja punertava. Paistoaika vie ainakin reippaan tunnin ja kun paisti on valmis, kääräise se folioon lepäämään muiden tarpeiden valmistuksen ajaksi. Annostelua varten leikkaa paisti mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi juuri ennen tortillojen kokoamista.

Vinkkejä:
  • Kokeile ulko- tai sisäfileetä, päädyin paistiin koska kaupan valikoima rajoitti omia suunnitelmiani.
  • Voit käyttää mitä kasviöljyä vain, käytän itse pääasiassa kaikkeen oliiviöljyä.
  • Mausta paisti/filee barbeque-tyyliin ja paista se grillillä.
  • Lisää tuoretta silputtua chiliä paprika-sipulihyöstöön.
  • Voit korvata piripiri-mausteseoksen millä tahansa kuivalla chilimausteseoksella.
  • Ruokosokerin tilalle käy mikä vain sokeri tai hunajakin, tummat sokerit ovat vaaleita makeampia.
  • Säästä loput paistista mitä jää, sen voi käyttää esim. pyttipannuun.

Panosta:
  • Käytä esim. herbs & garlic tai chili -maustettuja vehnätortilloja.
  • Kokeile erilaisia juustoja tai rasvaisempaa vuohenjuustoa.
  • Lisää avokadoviipaleita tai guocamolea.
  • Tee itse oma salsa, esim. mangosalsa sopisi mainiosti.

Paprika-sipulihöystö
Käytä samaa pannua, kuin paistin ruskistamiseen. Sen huuhteleminen välissä ei ole tarpeen, vaan öljyn kanssa uudelleen kuumentaminen irrottaa paistista pannulle jääneet maut. Kuori ja lohko sipulit reiluiksi lohkoiksi ja paista hetken aikaa öljyssä pannulla. Pilko myös suippopaprikat reiluiksi paloiksi (noin 1 cm x 1 cm), poista tietysti kanta ja siemenet. Lisää paprikapalat pannulle, kun sipulit ovat jo saaneet vähän väriä. Kypsennä hetken aikaa, mutta älä anna paprikan mennä ihan muusiksi. Mausta mustapippurilla, piripiri-mausteseoksella ja ruokosokerilla ja kääntele vielä huolellisesti sekaisin. Kaada pannulle noin 0,5 dl vettä, jotta viimeisetkin maut irtoavat pannulta ja imeytyvät sekoitukseen. Käännä lämpö pois ja jätä lämpimälle pannulle maustumaan.

Kokoaminen
Tortillat kannattaa lämmittää tarpeen mukaan 1 kpl/ruokailija ja koota annokset kerroksittain suoraan lautasille. Levitä pohjalle ensin noin 1 rkl salsaa, tämän päälle pari salaatinlehteä repäistynä pienemmiksi palasiksi, sitten pari rkl paprika-sipulihöystöä ja asettele tämän päälle muutama viipale paistia (viipaleiden paksuudesta riippuen, noin 3-4 kpl/tortilla). Kuutioi tomaatti (0,5 kpl/annos) sekä pala vuohenjuustoa ja ripottele annoksen päälle. Viimeistele repimällä pinnalle vielä muutama tuore basilikan lehti.

1 kommentti:

  1. Hienoa saara, hyvännäköinen ruokablogi! Tulen kokeilemaan!

    VastaaPoista