lauantai 14. elokuuta 2010

Vaniljainen viinimarjapiirakka

Minä en pidä viinimarjoista. Tiedän niiden olevan erittäin vitamiinipitoisia ja terveellisiä, joten pidän sitä pätevänä perusteena niiden syömiselle. Lisäksi syön niitä nykyisin kylläkin hyvin harvoin, koska omassa pihassani niitä ei kasva. Tästä piirakasta tuli varsin hyvän makuinen, etenkin tarjottuna vielä vaniljakastikkeen kanssa, myös viinimarjoilla.


Alkuperäinen ohje: Vaniljainen puolukkapiirakka / KG 5/2010

Annoksia n. 8-10 kpl, n. 330-260 kcal/annos

2 x kananmuna
1 dl sokeria
100 g voita
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl graham-täysjyvävehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

1 dl vaniljakastiketta (9 % rasvaa)
4 dl rasvatonta maustamatonta jogurttia
1 dl sokeria
vaniljatanko
2 x kananmuna
4 dl viinimarjoja (punaisia ja mustia)


Pohja
Vaahdota kananmunat ja sokeri kunnes vaahto on valkoista, paksua ja kuohkeaa. Sulata voi juoksevaksi ja anna jäähtyä hetken. Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe. Kääntele voisula ja jauhoseos nuolijalla kananmuna-sokerivaahdon joukkoon, mutta älä vatkaa. Se on vaivan arvoista, saat huomattavasti kuohkeamman taikinan, vaikka se ei olekaan ihan yhtä nopea tapa.


Täyte
Mittaa kulhoon sokeri ja rapsuttele joukkoon vaniljan siemeniä. Halkaise vaniljatangosta noin 2 cm pätkä ja rapsuta sisäpuolelta siemenet suoraan sokerin joukkoon. Itse kuoret kannattaa laittaa talteen myöhempää käyttöä varten, niissäkin on vielä makua. Riko joukkoon kananmunat sekä vaniljakastike ja jogurtti. Vatkaa kevyesti sekaisin, kunnes seos on ihan tasaista.


Piirakka
Kannattaa vuorata piirakkavuoka leivinpaperilla, niin säästyt voitelemisen vaivalta ja piirakka irtoaakin varmemmin vuoasta. Leivinpaperi kannattaa jättää hieman reunoilta yli, se ehkäisee täytteen valumista uunin pohjalle. Kaada paperin päälle ensin pohjan taikina ja levitä nuolijalla tasaiseksi. Kaada sitten täytemassa päälle ja lopuksi ripottele joukkoon viinimarjat (jotka uppoavat täytteen joukkoon). Paista 200 asteisessa uunissa noin 35 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt.

Jäähdytä ja tarjoile vaikka vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa.


Vinkkejä:
  • Huoneenlämpöiset kananmunat kuulemma vaahtoavat paremmin kuin jääkaappikylmät.
  • Kaupan vaniljasokeri korvaa vaniljatangon kanssa aiheutuvan vaivan, mutta maku ei ole ihan yhtä aito.
  • Käytä kaupan murotaikinapohjaa pakasteesta, jos et jaksa tehdä pohjaa itse.
  • Soveltuu perusmarjapiirakan ohjeeksi melkein mille marjasadolle tahansa.
  • Jos käytät pakastemarjoja huomioi, että niistä irtoaa myös nestettä sulaessaan. Voit paikata tätä perunajauholla tai esim. Maizenalla.


Pihistä:
  • Vaihda voi juoksevaan margariiniin.
  • Laita pohjaan ainoastaan 1 kananmuna sekä 0,5 dl sokeria.
  • Tee täyte ilman vaniljakastiketta, pelkällä jogurtilla.
  • Nipistä täytteeseen tulevan sokerin määrästä tai korvaa se makeutusjauheella.


Panosta:
  • Käytä paksua maustamatonta tai vaniljan makuista jogurttia, esim. turkkilaista tai kreikkalaista.
  • Korvaa osa täytteen jogurtista maustamattomalla tai esim. vaniljalla maustetulla rahkalla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti