sunnuntai 29. elokuuta 2010

Devil's food cake

Tummaa suklaata ja vadelmia, suorastaan paheellisen hyvää. Alkuperäisen ohjeen mukaan Devil's food cake onkin vastine Angel food -kakulle. Ei ihan helppo valmistaa eikä täydellisen kaunis päältä, mutta hyvää silti. Vaatinee vielä lisää harjoittelua.



Alkuperäinen ohje: Vadelmainen paholaisenkakku / Glorian ruoka&viini 3/2010

Annoksia n. 10-12 kpl

Pohja
100 g tummaa suklaata
4 dl vehnäjauhoja
2,5 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
4 dl sokeria
2 x kananmuna
1 prk (200 g) ranskankermaa
1 dl rypsiöljyä
1,5 tl piparminttuaromia
1 tl valkoviinietikkaa
2 dl kiehuvan kuumaa vettä

Täyte
400 g maitorahkaa
250 g mascarponejuustoa
4 rkl tomusokeria
1 tl vanilja-aromia
3/4 dl vadelmakastiketta
4 dl vadelmia

Kastike
1 litra vadelmia
1,5 dl hyytelösokeria

Kostutus
0,5 dl maitoa
2 tl vaniljasokeria

Kuorrutus
2 dl vettä
1 dl hyytelösokeria
vadelmia
mintunlehtiä


Kakkupohja
Rouhi suklaa pieneksi ja sekoita rouhe muiden kuivien aineiden kanssa. Lisää joukkoon kananmunat, ranskankerma, öljy, piparminttu ja viinietikka. Kääntele ainekset sekaisin, taikinaa ei tarvitse vatkata. Kaada joukkoon vielä kiehuvan kuuma vesi ja sekoita taikina takaiseksi. Kaada öljyttyyn vuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa noin 1 h. Kokeile kypsyyttä cocktailtikulla, kakku saa jäädä meheväksi eli tikkuun saa tarttua vielä pieniä muruja taikinaa. Peitä kakkuvuoka foliolla otettuasi sen uunista ja anna jäähtyä peitettynä ensin noin 30 min, jotta kosteus ei haihdu. Irrota tämän jälkeen kakku (varovasti!) vuoasta ja nosta ritilän päälle jäähtymään, peitä kuitenkin päältä vielä foliolla. Kakku saa jäähtyä parin tunnin ajan.
Vinkkejä:
  • Leivonnaisissa ei kannata liikaa soveltaa, jos et tiedä mitä olet tekemässä.
  • Varmimmin et mene metsään, jos vain muuntelet kakun täytettä, mutta teet itse kakun ohjeen mukaisesti.
  • Käytä makeuttamatonta kaakaojauhetta.
  • Vanilja-aromin voi korvata vaniljasokerilla.
  • Vadelmakastikkeen voit hyvin tehdä pakastevadelmilla, täytteeseen ja päälle kannattaa olla puolestaan tuoreita.
  • Alkuperäisessä ohjeessa kakun päälle tulee vadelmien lisäksi karhunvatukoita, nämä jouduin itse jättämään pois, koska en löytänyt niitä torilta enkä kaupasta.
  • Suklaakakusta tulee tiivistä ja muhkeaa, joten se lohkeilee helposti. Käyttämällä pienempää kakkuvuokaa saat siitä helpommin paksumpia leikattavia kerroksia.
  • Jos suklaakakku murenee, ei se vielä ole kokonaan pielessä. Pohjan ja välikerroksen voi koota vielä paloista ja muruista painelemalla yhteen. Kokoa tällöin kakku käyttäen apuna rengasvuoan reunaa, kostuta kerrokset hieman huolellisemmin ja anna seisoa jääkaapissa noin 30 min - 1 h ennen tarjoilua.
    Vadelmakastike
    Mittaa vadelmat kattilaan, jos käytät tuoreita vadelmia voit lisätä myös lorauksen vettä. Kiehauta kunnes vadelmat soseutuvat. Painele vadelmat siivilän läpi toiseen astiaan jotta saat hienoa sosetta ilman siemeniä. Kaada sose takaisin kattilaan, mittaa joukkoon hyytelösokeri ja kiehauta kunnes sokeri on sulanut joukkoon. Anna kastikkeen jäähtyä ja siirrä sitten jääkaappiin kylmenemään.

    Kakun kokoaminen
    Valmista täyte sekoittamalla keskenään rahka, mascarpone, tomusokeri ja vadelmakastike. Kun seos on tasaista, kääntele joukkoon vielä vadelmat. Leikkaa kakku kolmeen osaan (varovasti, katso vinkit) ja jätä kohonnut osa päälimmäiseksi kerrokseksi. Jaa täyte kahteen kerrokseen tasaisesti, sitä ei välttämättä tarvitse levittää reunoille asti, sillä kakku on sen verran tuhtia tavaraa, että täyte valuu helposti reunoille. Koristele asettelemalla päälle tuoreita vadelmia. Kiehauta hyytelösokeri ja vesi ja valuta sitten marjojen ja kakun päälle, saat mukavan kiillon myös suklaakakulle. Viimeistele mintun lehdillä, tarjoile vaikka heti.

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti